Resor till Argentina
Argentina
-
Storlek:
2 780 400 km², Sydamerikas näst största land. -
Huvudstad:
Buenos Aires med ytterområden har ca 13 miljoner invånare. -
Befolkning:
45,9 miljoner varav cirka 3% är urbefolkning. -
Språk:
Spanska men italienska, quechua och guaraní talas av ca 1 miljon invånare. -
Tidsskillnad:
Fyra (-4) timmar efter Sverige under svensk vintertid. -
Visum:
Visum krävs inte för svenska medborgare.
Våra resor som besöker Argentina
-
19 dagarNästa avgång
Typ av resa
- SvD accent
-
Typ av resa
- Tidningen Vi
- Tågresor
-
Typ av resa
- Vandringsresor
Argentina
Väderkalender
Väderkalender
Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad.
Du som skall resa med oss kommer att få praktisk information och tips som är anpassad efter den specifika resa och avgång du är bokad på.
Klimat
Argentina är det näst största landet i Sydamerika vilket gör att det är stor variation på klimatet beroende på vart vi befinner oss och när på året. Våra resor går till Argentina under det som är deras vår och sommartid (oktober - mars). Vädret är då torrare och varmare. Dessutom, i Patagonien är nätterna långa precis som här i Sverige under den svenska sommaren.
November i Buenos Aires har temperaturer kring ca 20–25 grader dagtid med kyligare kvällar och nätter. I februari är det varmare än så och varmt även kvällstid.
Vad som utmärker vädret i Patagonien är att det är ombytligt och slår om snabbt. Nederbördsmängden varierar var man befinner sig i förhållande till Anderna. Västsidan är mycket fuktig medan delar av östsidan präglas av regnskugga och är ofta torrare. Det är nyckfullt väder i området och du kan jämföra med svenskt fjällväder. Medeltemperatur på dagen ca 14 grader och på natten ca 7 grader och ibland kallare än så. Ofta kan en vandringsdag i november/december innebära både strålande sol (shorts och t-shirt kläder), en regnskur och i vissa fall även enstaka snöfall. Patagonien i februari har något varmare temperaturer men är lika nyckfullt som under november/december.
Iguazufallen som ligger i tropisk regnskog har nederbörd året runt men mest nederbörd är från oktober - mars. Det är också den tid då det är varmast här med temperaturer runt 30 grader. Vattenflödet i fallen är som bäst.
I norra Argentina, mot Anderna till infaller de torraste månaderna september till december. Detta är den bästa perioden att besöka tex Mendoza.
Tidsskillnad under svensk vintertid
Argentina: Fyra (-4) timmar efter Sverige
Pass och visum
Passet ska gälla 6 månader efter hemkomst. Visum krävs inte för svenska medborgare vid vistelse upp till tre månader.
Språk
I Argentina talas mest spanska men även italienska, quechua och minoritetsspråket guaraní talas av ca 1 miljon invånare.
Engelska talas främst av de yngre i storstäder och på de mindre orter dit turister kommer såsom i orterna nära nationalparkerna.
El
Argentina: 220 volt, 50 Hz. I Argentina kan två olika eluttag förekomma. En rund tvåplugg (ojordad) men absolut vanligast är att de har platta treplugg (jordad).
Vi rekommenderar att ni tar med en universaladapter som går att köpa på bland annat Clas Olsson. Detta så att ni kan använda era elprodukter oavsett vilket eluttag ni stöter på.
Valuta, växling och priser
Vi rekommenderar att du tar med dig ett eller två VISA/Mastercard och lite pengar i USD-sedlar om det skulle vara problem att ta ut pengar i automat eller betala på plats. Det brukar inte vara så bra idé att växla till sig argentinsk valuta från Sverige.
Valutakurser skiftar och du kommer att få uppdaterad information inför din resa ca 2 månader innan avresa.
- Den argentinska valutan heter argentinsk peso och har valutabeteckningen ARS.
Tänk på att det tillkommer påslag på någon eller några procent när man tar ut pengar med VISA eller Master Card utomlands samt för många bankkunder även en transaktionskortavgift. Ofta blir det ekonomiskt bäst att ta ut lokal valuta med kort men det är som sagt bra att ha lite lokal valuta eller USD med sig från Sverige. American Express fungerar knappt i Argentina.
Det är generellt lite billigare med mat, transporter, kläder, hantverk m.m. i Argentina men skillnaden är inte så stor och i Patagonien dit råvaror behöver fraktas långt är prisnivån högre än i övriga delar av länderna. I områden med mycket turister såsom Buenos Aires går priserna också alltid upp.
Telefoni och internet
Att ringa till och från Sydamerika fungerar ofta bra från hotellet och internetcaféer i städer. Om du tänker ta med dig mobiltelefonen så är det bäst att du frågar din mobilteleoperatör om vad som gäller angående telefonsamtal, internet och SMS. Tänk även på att det inte är din vanliga samtalstaxa som gäller utomlands och att det även är dyrt att ta emot samtal när du är utomlands samt använda internet (förutsatt att det inte är WiFi). På alla större städer och platser där turister vistas finns internetcaféer där man mot en relativt låg kostnad kan använda internet. WiFi finns på hotellen ni bor på men kan fungera olika bra och ibland innebär det en mindre kostnad att använda det. Under vandringar fungerar mobilsignaler bristfälligt.
Säkerhet
Förvara större belopp pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte eller i läderbälte med dold förvaringsficka (det sistnämnda är kanske överkurs). Ett pengabälte kostar från 150 kronor och kan köpas i Sverige. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer etc och förvara detta på annat ställe i packningen och/eller inskannat i din inkorg i din mejl.
På flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner där det samlas mycket människor finns det alltid risk för ficktjuvar, så tänk på var du har dina värdesaker. I alla storstäder i världen ska man vara försiktig med sina tillhörigheter och Sydamerika är inte ett undantag. De länder vi besöker har i en Latinamerikansk kontext inte höga vålds- eller stöldnivåer men ficktjuvar finns och då framförallt i storstäder. När du vistas på restauranger lämna inte en väska med värdesaker eller dyra kameror på en stol bredvid dig, det är bättre att ha den mellan benen. Det är lätt att bli distraherad och detta är en vanlig form av stöld i hela världen. Ha inte heller pengar och dylikt i plånbok i ryggsäck. Det är bättre att använda ett pengabälte där värdesaker ligger.
Det som framförallt är viktigt att tänka på är att trafiken är vildare i Argentina och att man som fotgängare få se upp mer. Här stannar man inte för fotgängare vid övergångsställe som som hemma i Sverige.
Vaccination och hälsa
Inför din resa rekommenderas grundskydd mot polio (utrotat i Latinamerika men som sägs att man ska ha med i grundskyddet vid utlandsresor), difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (Havrix eller Gammaglobulin). Det kan förekomma myggor men det finns ingen risk för tropiska sjukdomar under er resa.
Mat och dryck
I Argentina brukar köttet vara väldigt bra. Är du vegetarian finns alternativ men meddela oss innan resa så att vi kan förbereda för vandringsdagarna om det är något vi bör ha kännedom om tex något du inte kan eller inte vill äta. Även om man på plats säger att vattnet i Buenos Aires är drickbart rekommenderas buteljerad dricka under hela resan.
Litteraturlista
I Patagonien, Chatwin Bruce, Brombergs förlag. En klassiker i reseboksgenren.
Båtfärder och vildmarksritter, minnen från en forskningsfärd genom Patagonien och Eldslandet. Skottsberg, Carl. Hugo Gebers förlag, 1909. Antikvarisk.
Patagonien – 300 mil till häst. Strandberg, Mikael. Alfabeta bokförlag AB, 2001.
Sigge- vildhunden från Patagonien. Strandberg, Mikael. Alfabeta bokförlag AB, 2001.
Amerikas indiankulturer. Alvarsson, J-Å. Kultur i fokus. Uppsala 1997.
Birds of Southern South America and Antarctica. De La Peña Martin and Rumboll Maurice. Collins illustrated checklist. (säljes hos Naturbokhandeln, Öland)
Argentina Insight Guide, APA Publications
Skönlitteratur
Vill du läsa något skönlitterärt före avresa så finns exempelvis ett par av modernismens största argentinska författare översatta till svenska: Jorge Luis Borges samt Julio Cortázar. Borges litteratur skrev aldrig någon roman, däremot många kortare berättelser som ofta inte är lättlästa men som ofta är innehållsrika och spännande rent stilmässigt. Argentina är ett viktigt land inom litteratur, film och musik i regionen och fler exempel på kända argentinska författare är: Ernesto Sabato, Horacio Quiroga, Roberto Arlt, Adolfo Bioy Casares, Oliverio Girondo, Silvina Ocampo och Victoria Ocampo.
Övrigt
Dag Retsö, Femhundra år av latinamerikansk historia : inget sammanbrott, inget genombrott. 2010, Studentlitteratur.
Detta är den första svenskskrivna boken om Latinamerikas allmänna historia på mer än 40 år. Författaren ger här en initierad och intresseväckande överblick med insikt i en hel kontinents framväxt och nutid.
Inger Enkvist, Latinamerikanska ikoner : nio populistiska 1900-talsmyter. 2010 Bokförlaget Atlantis.
Författaren, som är professor i spanska, försöker förstå Latinamerika genom att reflektera över några av dess mytomspunna gestalter. Latinamerikanska ikoner rymmer porträtt av ett antal latinamerikaner som har vunnit sin berömmelse på skilda områden och skildrar historiska och geografiska miljöer genom de utvalda personernas levnadsöden.