Resor till Bhutan

Under resorna i Bhutan ser vi de historiska platserna,  upplever naturen och möter människor med en fot i 1600-talet och den andra i nuet. Den tibetanska kulturen fått fortleva utan inblandning utifrån, vilket gjort att traditioner, livsmönster och arkitektur bevarats intakt. 

Bhutan är det lilla kungadömet mitt i Himalaya som räknar Bruttonationalycka och är ett av världens minst besökta länder. Bhutan består av höga berg och djupa dalar vilka ger en naturlig indelning i landets 20 distrikt. Landet ligger inklämt mellan jättarna Kina och Indien och är ett av Sydasiens minsta länder - ungefär lika stort som Jämtland och Härjedalen tillsammans. 

 

Bhutan

  • Storlek:

    38 394 km² , form och storlek liknar Schweiz, och minst lika bergigt.
  • Huvudstad:

    Thimphu med ca 100 000 invånare.
  • Befolkning:

    787 000, folkgrupperna ngalong, sharchop och lhotshampa.
  • Språk:

    Dzongkha är officiellt språk, skrivs med tibetansk skrift. En annan stor språkgrupp är nepali.
  • Tidsskillnad:

    Fem (+5) timmar före Sverige.
  • Visum:

    Visum krävs

Våra resor som besöker Bhutan

  • Strövtåg i Nepal och Bhutan

    Länder som besöks

    • Bhutan, 
    • Nepal
    17 dagar
    Nästa avgång

    Typ av resa

    • DN.Erbjudanden
    • Vandringsresor
    Vi vandrar i Annapurna när Himalayas sluttningar är fyllda av rosaskimrande rhododendron. Kathmandus världsarv, Bhutans fantastiska 1600-tals fort, besök vid Tigerns näste och festivalen i Paro är några av resans höjdpunkter.
  • Åskdrakens rike

    Länder som besöks

    • Bhutan, 
    • Nepal
    11 dagar
    Nästa avgång
    Vi reser till Bhutan när en av landets största festivaler äger rum, Paro Tsechu. I det buddhistiska konungadömet Vi färdas över höga pass genom tre dalgångar med magnifika skogar, tar del av det levande klosterlivet och ser några av landets magnifika fort, dzong.
  • Östra Bhutan

    Länder som besöks

    • Bhutan, 
    • Indien
    15 dagar
    Nästa avgång
    Vi reser genom makalöst vackert landskap till sällan besökta områden och byar. Vi möter folk i hemmiljö och på fältet, ser olika hantverk och praktfulla tempel och fort. Som alltid i Bhutan fascineras vi av den enastående arkitekturen. Följ med till landet annorlunda mitt i dramatiska Himalaya mellan jättarna Kina och Indien.

Bhutan

Klimat

Bhutan är uppdelat i tre klimatzoner; en tropisk (under 2000 m o h), en tempererad (2000-3 500 m) och en alpin (över 3 500 m).  Vi anländer till Paro som ligger 2 280 möh. Det är bäst att resa till Bhutan under vår eller höst eftersom sommaren är monsunperiod och det är för kallt under vintern. Oavsett tid på året får man räkna med snabba väderomslag där det under en och samma dag kan vara såväl strålande sol, regn som snö. 

Väderkalender

Väderkalender

Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad. 

Du som skall resa med oss kommer att få praktisk information och tips som är anpassad efter den specifika resa och avgång du är bokad på.

Klimat

Bhutan är uppdelat i tre klimatzoner; en tropisk (under 2000 m o h), en tempererad (2000-3 500 m) och en alpin (över 3 500 m).  Vi anländer till Paro som ligger 2 280 möh. Det är bäst att resa till Bhutan under vår eller höst eftersom sommaren är monsunperiod och det är för kallt under vintern. Vi gör vår resa under våren när vädret hunnit blivit varmt och behagligt, men oavsett tid på året får man räkna med snabba väderomslag där det under en och samma dag kan vara såväl strålande sol, regn som snö. Medeldygnstemperaturen i april ligger på 17-23 grader och ned till 7-14 grader under natten i de dalgångar vi befinner oss i. Räkna med att det blir något varmare i Punakhadalen.

Tidsskillnad

Bhutan ligger 5 timmar före Sverige under vår vintertid. 

Språk

Officiellt språk i Bhutan är dzongkha vilket skrivs med tibetansk skrift. Medan dzongkha är det officiella språket talas skilda dialekter i mera avlägsna bergsbyar. En annan stor språkgrupp är nepali som talas av många av de flyktingar som inofficiellt befinner sig i Bhutan. Likaså stöter man på mycket indiska gästarbetare med de olika språk som följer.

El

Bhutan använder sig av 230 volt, 50Hz. Både runda tvåplugg samt runda treplugguttag används.

Valuta, växling, priser

Den bhutanesiska valutan heter ngultrum. Det är enklast att växla på flygplatsen när vi anländer eller i Paro. Jag rekommenderar att ta med kontanter i USD samt ett kreditkort som kan användas som ”reservpengar”. Vissa affärer och hotell tar emot betalning med kreditkort. Fler och fler ATM maskiner där du kan ta ut pengar direkt dyker också upp men då huvudsakligen i Thimphu.

Inför din resa får du uppdaterade valutakurser av oss.

Pass och Visum

Visum krävs för svenska medborgare till Bhutan. Visumet till Bhutan ansöker vi om härifrån i Sverige. Vi behöver en kopia på ert pass. Passet måste vara giltigt sex månader efter att vi ankommer till Bhutan.

Telefoni och internet

I Bhutan finns det internetcaféer i städerna och från de flesta hotellen går det bra att ringa eller maila. Räkna inte med att kunna använda din mobiltelefon i Bhutan. 

Mat och vatten

För att undvika magsjuka, tänk på att äta lagad, ordentligt varm mat. Det brukar inte vara ett problem med magåkommor. Tillgången till vegetarisk mat är mycket god. På hotellrummet finns ofta en termos med kokt vatten. Drick ej vatten ur kran utan endast buteljerad dricka. Det går bra att köpa mineralvatten överallt.

I Bhutan kommer all mat att ingå och ni kommer att få smaka på hela utbudet av bhutanesisk mat. Även i Bhutan är maten currybaserad.

Säkerhet

I Bhutan är det ovanligt med stölder och våldsbrott riktade mot resenärer. Mycket sällan behöver man vara rädd för att bli utsatt för dessa obehagligheter. Tvärtom blir man ofta överväldigad av den vänlighet och omsorg som man möts av. Trots detta rekommenderar vi att du förvarar pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer och förvara detta på annat ställe i packningen.

Vaccination

Inför din resa krävs grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (havrix eller gammaglobulin). Risken för kolera är väldigt liten för turister men läkemedlet Dukoral mot kolera rekommenderas ibland även mot så kallad turistdiarré. 

 

Litteraturlista

Här kommer ett litet urval av böcker om Bhutan och Himalaya regionen. Företrädesvis har vi försökt välja böcker på svenska.

Himalaya:

  • Himalaya av Michael Palin. Underhållande bok där Palin besöker bland annat de tre länderna vi kommer till på resan. Se även under dvd-tips.
  • Buddha i världen av Pankaj Mishra. En av Indiens nya författarstjärnor. Boken är en personlig beskrivning av hur buddhismen rör sig in i hans liv. Samtidigt är det en reseberättelse. Han har också skrivit Temptations of The West: How To Be Modern In India, Pakistan, Tibet and Beyond. Även här har författaren rest over Sydasien för att se hur västvärlden påverkar de olika länderna på olika sätt. Även Nepal.
  • Det finns förstås all anledning att läsa på kring den buddhistiska läran där det finns en uppsjö av böcker på svenska från den teoretiska läran till mer praktiskt inriktade hur religionen ter sig i vardagen. Det har kommit en uppsjö av böcker från Dalai Lama. På svenska och i pocketform finns följande titlar: Den Oändliga Visheten, Meningsfullt Liv, Lycka, Om Livet och Döden samt Etik För Ett Nytt Millenium.
  • Guideböcker om Bhutan och Indien finns det gott om och de är lätta att få tag på. Exempel på förlag är Bradt, FootprintLonely Planet och Insight guide.

Bhutan:

Det finns inte mycket skrivet om Bhutan på svenska men relativt många helt nyutkomna böcker på engelska. Med tanke på den snabba utvecklingen under det senaste decenniet är det nog klokt att rekommendera böcker publicerade så sent som möjligt. Följande titlar har kommit ut de senaste åren:

  • Buttertea at Sunrise: A Year in the Bhutan Himalaya av Britta Das
  • In search of gross domestic happiness av Nigel Gardener
  • Bhutan av Lindsay Brown
  • Treasures of the Thunder Dragon: A portrait of Bhutan av Ashi Dori Wangmo Wangchuk

Film

Filmer gjorda i eller utspelade i Bhutan är av naturliga skäl få till antalet men marknaden växer med flera filmer som spelas in enligt indisk modell.

  • Den första filmen som till större delen utspelade sig i Bhutan kom 2003 och heter ”Travellers and Magicians”, regisserad av Khyentse Norbu. Samma regissör gjorde 1999 en omtalad film som heter ”Fotboll för Buddha” som inte är inspelad i Bhutan men ska föreställa Bhutan och är väldigt sevärd.
  • Mästerregissören Bernardo Bertolucci gjorde 1993 en tämligen nedskriven film med titeln ”Little Buddha” (med bl a Keanu Reeves) där slutscenerna utspelar sig på plats i ett av forten som vi besöker under resan.
  • Det finns också en DVD-utgåva där Monthy Pythonskådisen Michael Palins reser i bl a Bhutan med titeln ”Himalaya”.