Resor till Bolivia
Bolivia
-
Storlek:
1 099 000 km². Större än man tror, mer än dubbla Sveriges yta! -
Huvudstad:
Sucre (260 000) men regeringen har sitt säte i La Paz (765 000). -
Befolkning:
12 miljoner. -
Språk:
Spanska, quechua och aymara. -
Tidsskillnad:
Fem (-5) timmar efter Sverige under svensk vintertid. -
Visum:
Krävs inte för svenska medborgare.
Våra resor som besöker Bolivia
-
19 dagarNästa avgång
Typ av resa
- SvD accent
-
Typ av resa
- Tidningen Vi
- Tågresor
Bolivia
Väderkalender
Väderkalender
Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad.
Klimat
Under vistelsen i Bolivia befinner vi oss till mestadels i Anderna på hög höjd. Dagstemperaturen på höglandet är mellan 17–23 grader men om kvällarna kan temperaturen sjunka så lågt som till 8 grader.
På den höjd vi kommer att vistas är solen starkare än vad vi är vana vid. Solkräm med hög solskyddsfaktor rekommenderas och även keps eller solhatt kan vara bra att ha.
Tidsskillnad under svensk vintertid
Bolivia: Minus -5 timmar
Pass och visum
Visum behövs ej för nordiska medborgare vid vistelse under 3 månader. Ditt pass skall vara giltigt minst sex månader efter avslutad resa.
Valuta, växling och priser
Den bolivianska valutan heter boliviano – BOB. Ören heter centavos.
Bästa alternativet är att växla till US dollar och växla dessa till lokal valuta på plats. Alternativt ta ut lokal valuta i bankomater som det finns gott om i de större städerna vi besöker. Se till att få små valörer då man inte alltid har växel.
Kreditkortsbetalningar fungerar på större restauranger, affärer och i storstäder. Tänk på att det tillkommer valutapåslag när du handlar samt en transaktionsavgift på 35 kr om du tar ut pengar på bankomat. VISA och Master Card fungerar utmärkt medan American Express inte är lika accepterat.
Inför din resa med oss kommer du att få uppdaterad valutakurs.
El
Bolivia: 220 volt, 60 Hz. Det finns både "vanliga svenska" runda tvåplugguttag men även amerikanska platta tvåplugguttag vilka kräver adapter.
Universal adapter rekommenderas och kan köpas på bla Claes Olsson.
Telefoni och internet
Hör med din mobiloperatör vad som gäller för just ditt abonnemang och Bolivia. Priser kan variera kraftigt men generellt är det mycket billigare att skicka/ta emot sms än att ringa vanliga samtal. Tänk på att det inte finns täckning överallt där vi befinner oss.
Om du inte har med din mobil går det även att ringa från eller till fasta telefoner på hotellen vi bor på.
I stort sätt alla hotell har WiFi men de kan fungera olika bra. Ibland är det gratis men inte alltid. I alla större städer och platser där turister vistas finns internetcaféer där man mot en låg kostnad kan använda internet och vissa hotell har även datorer som deras gäster kan använda. Skype finns ibland installerat men det är inte alltid uppkopplingen är så snabb så uppkopplingen kan vara hackig.
I storstäderna finns det gott om restauranger och kaféer som erbjuder gratis WiFi.
Säkerhet
Vi har historiskt sett haft få fall i Latinamerika där resenärer har blivit av med ägodelar på grund av ficktjuvar och man behöver inte gå runt och vara ängslig för detta under resans gång utan bara följa de råd vi presenterar nedan. Tänk på att det oftast är tillfället som skapas tjuven.
Ha dina värdesaker intill dig och lämna aldrig din väska, kamera mm utan uppsyn. När du vistas på restauranger lämna inte en väska med värdesaker eller dyra kameror på en stol bredvid dig, det är bättre att ha den på golvet, mellan benen.
Förvara större belopp pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte.
På flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner i hela världen där det samlas mycket människor finns det alltid risk för ficktjuvar, så tänk på var du har dina värdesaker och gå inte runt med guldkedjor, juveler och dyra klockor. I alla storstäder i världen ska man vara försiktig med sina tillhörigheter och Bolivia är inte ett undantag. Det är lätt att bli distraherad och detta är en vanlig form av stöld i hela världen. Ha inte heller pengar och dylikt i plånbok i ryggsäck. Det är som sagt bättre att använda ett pengabälte där värdesaker ligger.
Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer etc och förvara detta på annat ställe i packningen och/eller inskannat i din inkorg i mejlen.
Höjdsymptom
Symtom kan trots acklimatisering förekomma. De flesta känner av höjden genom att man blir andfådd och vissa kan få lite huvudvärk och känna sig illamående eller känna att magen är lite orolig. Risken för ”allvarlig höjdsjuka” är extremt liten. Det viktigaste är att lyssna på sin egen kropp, äta och dricka regelbundet samt gå i sitt eget tempo. Kroppen kan upplevas långsammare på hög höjd. Det är ingen snabbhetstävling utan promenera i den takt du finner bäst. Att dricka mycket alkohol är inte att rekommendera och inte heller alltför fet mat och i överdrivna portioner eftersom kroppen har svårare att bryta ned sådan konsumtion. Vår samarbetspartners i Sydamerika är vana att förebygga samt hantera eventuella problem med hög höjd.
Mat och dryck
Det andinska köket består ofta av grytor med lokala nyttigheter som potatis, quinoa, majs och olika örter. Detta lagas med lamm, kyckling eller nötkött. Att vara vegetarian går alldeles utmärkt men med viss” risk” att uppfattas som lite konstig. Speciellt i de små andinska byarna.
För att undvika magsjuka, tänka på att äta ordentligt lagad mat och undvik folktomma turistrestauranger. Man blir väldigt lockad av marknadernas utbud och frukt går förstås bra att äta när man tagit av skalet. Mat som säljs på gatan bör ni som generell regel undvika då det kanske inte har tillagats på ett sätt våra magar klarar av. Var även restriktiv vad gäller sallader, glass, is och vatten i glas. Drick vatten på flaska.
Använd gärna handsprit/våtservetter och tvätta händerna så ni har bra handhygien.
I resans pris ingår en del måltider och dessa äter vi gemensamt men det finns utrymme för egna restaurangbesök. Är du vegetarian, har matallergier eller inte vill äta någon mat som förekommer ofta finns alternativ men meddela oss i tid om detta.
Språk
I Bolivia talas spanska men i Anderna även ursprungsspråken quechua och aymara. Många inom turismnäringen talar engelska men på landsbygden är det ovanligt att man pratar engelska. Att lära sig några fraser på spanska uppskattas mycket.
Litteraturtips
Domitila Barrios de Chungara, Om ni låter mig tala. Självbiografisk roman om situationen för en kvinnlig gruvarbetare i Bolivia.
Latinamerikas historia av Chasteen John Charles (2009) Historiska Medier. På ett underhållande sätt ger författaren en kronologisk beskrivning av Latinamerikas historia från den spanska erövringen i slutet av 1400-talet till dagens moderna politiska och ekonomiska turbulens.
Femhundra år av latinamerikansk historia: inget sammanbrott, inget genombrott av Dag Retsö (2010) Studentlitteratur. Detta är den första svenskskrivna boken om Latinamerikas allmänna historia på mer än 40 år. Författaren ger här en initierad och intresseväckande överblick med insikt i en hel kontinents framväxt och nutid.
Latinamerikanska ikoner: nio populistiska 1900-talsmyter av Inger Enkvist (2010) Bokförlaget Atlantis. Författaren, som är professor i spanska, försöker förstå Latinamerika genom att reflektera över några av dess mytomspunna gestalter. Latinamerikanska ikoner rymmer porträtt av ett antal latinamerikaner som har vunnit sin berömmelse på skilda områden och skildrar historiska och geografiska miljöer genom de utvalda personernas levnadsöden.
Amerikas indiankulturer av J-Å Alvarsson, Kultur i fokus. Uppsala 1997.
Americanos av Magnus Linton, Americanos. 2006, Bokförlaget Atlas.
Augustnominerade och överallt hyllade bok om Latinamerikas nya rebeller, ett politiskt resereportage om en kontinent i radikal förvandling.
Det finns förstås också en rad olika guideböcker som distribueras av Lonely Planet, Bradt o.sv