Resor till Ecuador
Ecuador
-
Storlek:
283 561 km². -
Huvudstad:
Quito. Det bor ca 2,3 miljoner i storstadsområdet. -
Befolkning:
18,1 miljoner. -
Språk:
Spanska och 14 språk som talas av ursprungsinvånare. -
Tidsskillnad:
Ecuadors fastland -6 timmar från Sverige under vintertid. Galapagosöarna -7 timmar. -
Visum:
Krävs inte för svenska medborgare.
Våra resor som besöker Ecuador
-
Följ med på en enastående naturresa som leds av färdledare som är biolog. Kryssning med chartrad yacht och hotellvistelse på Galapagosöarna. Boende på prisbelönt lodge i Amazonas inramas med dagar i Anderna.
-
Typ av resa
- Vandringsresor
Ecuador
Väderkalender
Väderkalender
Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad.
Klimat och geografi
Amazonas: Varmt, ca 25-30 grader med mycket hög luftfuktighet, torrare period oktober-december.
Anderna: Ofta fyra årstider på samma dag året runt: Stark sol, någon regnskur och ibland hagel eller snö (på höga höjder). 13-22 grader på dagen. Nattetid på högre höjder kan dock temperaturen sjunka till noll grader. Kusten: Ofta soligt 26-33 grader.
Galapagosöarna: Juli – december torrare och svalare period med ca 20-26 grader i luften och 18-23 grader i vattnet, liten risk för regn. December - juni, varmare och mer nederbörd. Temperatur i luften 25-32 grader och i vattnet 21-25 grader.
Tidsskillnad
Ecuador fastland – 5 timmar från GMT (- 6 timmar från Sverige under vintertid).
Galapagosöarna – 6 timmar från GMT (- 7 timmar från Sverige under vintertid).
Språk
Officiellt språk är spanska. Quechua talas av en stor del av befolkningen främst i Anderna och i delar av Amazonas (inkaspråket som i Peru är lite annorlunda och där heter quechua). I Amazonas finns även flera andra språk som talas av ursprungsinvånare. Engelska är det förhållandevis få som talar. Våra lokala guider talar engelska.
El
110/120 volt, 60 Hz. Amerikanska platta tvåplugguttag. Adapter krävs för svenska apparater.
Valuta och växling
I Ecuador är USD valuta. Rekommenderat är att ta med sig kontanter i USD och ett VISA eller Mastercard. I Quito finns möjlighet att ta ut pengar i bankomat med VISA eller Mastercard men lita inte på att det alltid fungerar (VISA är mer gångbart än Master Card). Dessa betalkort är även gångbara på större restauranger och affärer. American Express är inte lika accepterat.
Använd låga valörer och inte sedlarna 50 USD och 100 USD då mindre näringsidkare ibland har en alltför liten växlingskassa. Bankernas öppettider: Mån-fre 09.30-17.00. Lördagar 09.00-13.00 (gäller inte överallt)
Telefoni och internet
Att ringa från Ecuador gör man från post-/telefonkontor, större hotell eller något av de många internetcaféer där det går att ringa inrikes- och utrikessamtal eller ringa via Skype. Mobilnätet är inte helt utbyggt på landsbygden i Ecuador och på vissa områden på Galapagos fungerar flera svenska mobiltelefoner men för att veta exakt vad som gäller ditt abonnemang är det bästa att pratat med din operatör. Det är ofta väldigt kostsamt att ta emot samt att ringa samtal från svenska mobiler men däremot inte så kostsamt att skicka SMS. Kontakta er operatör i Sverige för att fråga om aktuella priser. På hotellet i Quito finns internet samt flera internetcaféer i området där vi bor.
Mat
I Anderna äter man mycket majs, ris, plátano (kokbanan) och kyckling, kött eller till och med ibland marsvin. Det sistnämnda är festmat men som inte är så vanlig i städer. På restauranger i Quito går det att hitta både lokala rätter men även internationellt kök. I Amazonas och på kusten äts mycket plátano. Det är större bananer och de kokas eller steks när de är gröna och har då en matigare smak eller kokas gula då de smakar mer som bananer. I Amazonas är även casava/yucca basföda samt för de som inte bor i städer vad man för dagen har fiskat eller jagat. I Amazonas får man en varierad och god kost med exempelvis mycket färsk frukt tillagat av duktiga kockar. Vid kusten finns det naturligt mycket fisk och skaldjur. Ceviche är en härlig, kall soppa med skaldjur eller fisk, citron och mycket lime. I hela landet finns ett stort utbud av frukt.
Hälsa
Drick inte vatten ur kran utan endast buteljerad dricka. Tänk på att solen är väldigt stark och därför är det rekommenderas med hög solskyddsfaktor samt gärna hatt/mössa mitt på dagen om det är molnfritt. Bästa sättet att undvika magsjuka är att strunta i folktomma turistrestauranger där maten kanske stått länge eller åkt ut och in ur köket några dagar.
Säkerhet
Förvara alltid pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer, nummer på resecheckar etcetera och förvara detta på annat ställe i packningen. På flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner där det samlas mycket människor finns det alltid risk för ficktjuvar så tänk på var du har dina värdesaker.
Vaccination
Du skall ha skydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (havrix eller twinrix). Malariaprofylax rekommenderas ofta vid vistelse i Amazonas. Malariarisken har minskat i Ecuador och i regionen som helhet.
Kontakta din vaccinationscentral för de rekommendationer som gäller just din resa. Nya råd och rön kan gälla! Tänk på att skydda er mot myggbett i Amazonas under framförallt skymning och gryning.
Tänk på att ta med bra myggmedel eller köpa på plats och man kan även spruta detta ovanpå kläder. På morgonen och vid skymning är mygg som mest aktiva och i skugga.
Pass och Visum
Ditt pass skall vara giltigt minst sex månader efter avslutad resa. Visum krävs inte för svenska medborgare vid vistelse upp till tre månader.
Litteraturtips
Nedanstående böcker är roliga att läsa och dessutom lätta att hänga med i även om man inte läst så mycket naturvetenskap tidigare. Den första boken är om Galapagos och en mycket bra artbok och finns t.ex. på Stenhusa bod på Öland, se gärna deras hemsida, www.naturbokhandeln.se
• Birds, Mammals & Reptiles of the Galápagos Islands av Andy Swash & Rob Still.
• Den skapande evolutionen av Torbjörn Fagerström (mycket rolig och relativt lättsmält)
• Den blinde urmakaren av Richard Dawkins (jättekul!)
• Den själviska genen av Richard Dawkins (viktig bok, men lite svårare)
• Flamingons leende av Steven Jay Gould (ren njutning)
• Pandans tumme av Steven Jay Gould (perfekt i hängmattan en sommarsöndag)
• Livet är underbart av Steven Jay Gould (om massdödar, en riktig skräckis….)
• Den felmätta människan av Steven Jay Gould (om människans tafatta försök att mäta intelligens)
• Den överflödige mannen av Jeremy Cherfas (hm... men den slutar bra! Om fortplantningsteorier – mycket underhållande!)
• Så skapade människan livet av Jeremy Cherfas (kul och intressant).
• Nature of selection av Elliott Sober (något mer svårläst, men mycket intressant, inte minst beroende på att Sober är filosof!).
• Om arternas uppkomst av Charles Darwin.
• Galapagos Wildlife a visitor´s guide - Bradt av David Horwell och Pete Oxford.
• Flowering plants of Galapagos av Conley K. Mc Mullen.
• The Birds of Ecuador av Robert S. Ridgely. Finns som pocketversion.
• Insight guides to Ecuador av Insight Guides. Den är på engelska och innehåller många fina bilder och övergripande information om landet. I samma serie finns även titeln Amazon Wildlife.