Resor till Indonesien
Indonesien
-
Storlek:
1 904 569 km², mer än 4 gånger Sveriges yta. -
Huvudstad:
Jakarta med 10 miljoner invånare. -
Befolkning:
278,6 miljoner, på fjärde plats i världen. -
Språk:
Bahasa indonesia, därutöver talas cirka 400 lokala språk. -
Tidsskillnad:
Indonesien har tre olika tidzoner, + 6-8 timmar före Sverige. -
Visum:
Visum krävs
Våra resor som besöker Indonesien
-
Upptäck Indonesien med oss! Med över 17000 öar, aktiva vulkaner, artrika regnskogar och tropiska vatten är Indonesien en egen värld. Vår reser till sex öar med skiftande natur och spännande kulturyttringar.
Indonesien
Väderkalender
Väderkalender
Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad.
Klimat
Indonesien har ett tropiskt havsklimat med hög luftfuktighet och en del nederbörd på låglandet i november. Räkna med att det kan komma skurar då och då. Medeltemperaturen ligger på ca 28-30 grader, på dagarna kan det bli betydligt varmare i solen. Uppe vid Bromo blir det väsentligt kyligare med nattemperaturer ned mot bara ett par grader. Där är det skönt med en vindjacka och en varmare tröja/fleecetröja samt sjal/halsduk och mössa då det är blåsigt uppe på toppen när vi vandrar tidig morgon.
Tidsskillnad
Indonesien har tre olika tidzoner, den västra innefattar öarna Sumatra och Java. Det är 6 timmars skillnad mellan Sverige och denna zon under vinterhalvåret. För nästa zon som innefattar Bali, Kalimantan, Nusa Tenggara och Sulawesi lägger du på en timme.
Språk
Bahasa indonesia är det officiella språket, därutöver talas cirka 400 lokala språk. Man använder det latinska skriftspråket i Indonesien, så det är inga problem att läsa skyltar.
El
Indonesien använder de 220 volt (i vissa mindre byar kan de fortfarande använda 110 volt), det fungerar utmärkt att använda sina svenska elektriska saker även i Indonesien (rakapparat, bärbar dator och liknande).
Valuta, växling, priser
Den indonesiska valutan heter rupiah och förkortas IDR. För 1 SEK får man ca 1669 rupiah (2017-09-01).
Det finns gott om uttagsautomater i lite större städer och samhällen. De flesta accepterar Visa, Master Card, Maestro, Plus och Cirrus. De flesta automater har dock en uttagsgräns på upp till 2 miljoner rupiah, men ibland bara upp till 400 000 rupiah. Ha gärna kontanter i små valörer under resan då kortbetalningar inte fungerar på särskilt många ställen såsom restauranger och butiker. Se gärna till att skaffa ett bankkort som inte har några avgifter för att ta ut pengar i uttagsautomater i utlandet. Då kan man ta ut regelbundet och heller inte ha några problem med låga uttagsbegränsningar.
Indonesien är ett billigt land att äta och handla i. På enklare restauranger kan man äta en god måltid för ungefär 20–30 kronor. På lite bättre krogar kostar en varmrätt cirka 60–70 kronor. En flaska lokal öl (Bintang) kostar cirka 15–20 kronor. Indonesien är ett muslimskt land och på vissa restauranger serveras ingen alkohol.
De allra flesta taxibilar i de större städerna använder taxameter, kontrollera dock detta med chauffören innan ni åker iväg, annars kan det bli en dyr resa.
Telefoni och Internet
För att ringa Sverige från Indonesien slår man 001 + landskoden följt av telefonnumret. Landskoden för Indonesien är 62.
Det finns gott om internetställen i Indonesien, men hastigheten på uppkopplingen är varierande. Ungefärlig kostnad per timme är 5 kronor och lite dyrare på de ställen som ligger på turiststråken.
På de flesta hotell vi bor på under resan finns Wi-fi, dock av varierande kvalitet. På några hotell finns Wi-fi på rummen, men i vissa fall endast i lobbyn och andra gemensamma utrymmen.
Mat och vatten
Indonesien har ett varierat och smakrikt kök. Tänk på att äta ordentligt lagad mat, undvik folktomma turistrestauranger där maten kanske stått framme länge.
Drick inte vatten ur kran utan endast buteljerad dricka. På de flesta lokala lunchrestauranger serveras vatten som en naturlig del av lunchen. Det kommer vanligtvis direkt från kranen så ta för vana att alltid fråga. Om dricksvattnet har blivit kokt, är detta även säkert att dricka, på enklare serveringar brukar det ingå ett glas vatten till maten, vilket är kokt (inte heller indoneserna dricker kranvattnet).
Ibland får man en skål vatten vid måltider som ska användas för att tvätta händerna. Vatten som serveras i glas är i princip alltid kokt, men fråga gärna (air putih, betyder ordagrant vitt vatten).
Hygien
I Indonesien är det allra vanligast med huktoalett. ”Vanliga” sittoaletter finns på de hotell vi bor på samt på ”finare” restauranger. Oftast finns ingen spolknapp utan istället finns det en hink vatten och en skopa att använda för att spola med.
Se gärna till att packa pappersnäsdukar alt. toarulle. Många offentliga toaletter saknar papper då indoneserna själva spolar av sig med vatten efter toalettbesöket.
För det mesta finns det rinnande vatten (någonstans) i närheten av offentliga toaletter. Som ett i praktiken muslimskt land är hygien väldigt viktigt.
Vett och etikett
Du måste inte bete dig som en indonesier, men du bör uppträda på ett respektfullt sätt som turist. Indonesien har många rituella beteenden, men få förväntar sig att du som besökare i landet ska klara av mer än några enstaka av dem. Er färdledare ger er vägledning under resans gång.
Med tanke på den lokala klädeskulturen och att majoriteten av befolkningen är muslimer, är det viktigt att kvinnor inte visar axlar eller förmycket av benen. Det innebär inte några svårigheter då det går bra att använda långbyxor, t-shirt, långa kjolar (under knäet) eller klänning med ärm. Speciellt viktigt är det att respektera detta då du befinner dig i bymiljö eller vid besök i tempel. I storstäderna och på badorter är det inte lika strikt utan liknar mer och mer det mode som finns här hemma.
Vid eventuellt besök hemma hos lokalbefolkning skall du ta av dig skorna utanför. Ge aldrig någonting till någon med vänster hand. Använd alltid höger hand. Visa inte fotsulorna mot någon. Klappa inte någon på huvudet, inte ens barn. Gå inte över någon, eller över mat. Gå runt om istället.
På nästan alla restauranger får du bestick till maten. Det går förstås att äta med händerna, vilket är det vanliga ute på landsbygden och hemma hos familjer. Man använder bara den högra handen när man äter. Den vänstra anses vara oren och placeras därför lämpligen i knäet. Självklart tvättar du händerna före och efter måltid.
Vaccination
Till Indonesien krävs grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (havrix eller gammaglobulin). Risken för kolera är väldigt liten för turister, men läkemedlet Dukoral mot kolera rekommenderas ibland även mot så kallad turistdiarré. Det föreligger viss risk i hela landet för malaria även om den bedöms som låg. Kontakta närmaste vaccinationscentral för de rekommendationer som gäller just din resa.
Pass och visum
Visum behövs för svenska medborgare vid inresa till Indonesien. Detta söks online via indonesiska myndigheter.
Passet ska ha minst sex månaders kvarvarande giltighetstid vid inresan till Indonesien.