Resor till Sri Lanka

Följ med till Sri Lanka, ett optimistiskt land som efter många svåra år nu tittar framåt. På våra resor dit besöker vi den norra delen av landet som tidigare varit helt omöjlig att komma till. Vi färdas med tåg till Jaffnahalvön där vi möter den tamilska kulturen. I söder ser vi de buddhistiska helgedomarna, natursköna Kandy och kommer djurlivet nära i Udawalawe nationalpark. I Knuckles Mountain Range vandrar vi i kuperad regnskog och på högplatån njuter vi av böljande teplantage.

Den vackra ön Sri Lanka var tidigare känd under namnet Ceylon och är kanske främst synonym med teproduktion. Belägen i Indiska oceanen bjuder den på vackra stränder, fina nationalparker och ett spännande historiskt arv. Mitt i landet ligger ett bergsområde med toppar över 2000 m ö h varifrån ett flertal floder rinner ned i den tropiska regnskogen. Mer än 20 procent av landet är täckt av skog. Klimatet är varmt och varierar med monsunperioderna.

Sri Lanka

  • Storlek:

    65 610 km² fördelade på en stor tropisk ö och ett antal småöar
  • Huvudstad:

    Sri Jayawardenapura (Kotte) är den administrativa huvudstaden. Colombo den kommersiella
  • Befolkning:

    21,6 miljoner
  • Språk:

    Singalesiska och tamil är officiella språk
  • Tidsskillnad:

    +4,5 tim före svensk vintertid och +3,5 tim före svensk sommartid
  • Visum:

    Ansöks före avresa och ingår inte i resan pris

Våra resor som besöker Sri Lanka

  • Sri Lanka runt med tåg

    Länder som besöks

    • Sri Lanka
    17 dagar
    Nästa avgång

    Typ av resa

    • DN.Erbjudanden
    • Tågresor
    Sex spännande tågresor tar dig runt hela Sri Lanka på denna mycket innehållsrika resa. Vi besöker tropiska regnskogar med rikt djurliv, gör fina vandringar och cykelturer, men ser också ett rikt kulturarv. Fantastiska fort varvas med hundratals gyllene buddhastatyer inne i ett snillrikt grottsystem.
  • Strövtåg på Sri Lanka

    Länder som besöks

    • Sri Lanka
    15 dagar
    Nästa avgång

    Typ av resa

    • Tidningen Vi
    • Vandringsresor
    Bästa sättet att uppleva Sri Lankas varierande landskap och rika kulturliv är till fots. Under två veckor blir det åtta strövtåg i regnskog och berglandskap samt till teplantage, lokala byar och historiska världsarv.

Sri Lanka

I väldigt få länder kan man få så olika upplevelser på så liten yta. Sri Lankas storhet är dess litenhet vilket gör att man under kort tid "täcker in" stora delar av landets sevärdheter och upplevelser. 

Missa inte:

  • Tågresan från Kandy upp till Nuwara Eliya och Ella
  • Besök ett teplantage
  • Promenera uppför Lejonberget i Sigirya
  • Grottemplet i Dambulla som anses vara ett av världens finaste
  • Bada vid de fina stränderna

 

 

 

 

Sri Lanka

Medeltemperatur Colombo

Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad. 

Nederbörd Colombo

Klimat
Sri Lanka har ett tropiskt klimat med ganska stora variationer i klimat mellan den norra/östra och södra/västra delen av landet. Generellt kan sägas att perioden oktober – mars är den bästa tiden att resa på Sri Lanka. Utmed kusterna är det alltid varmt, ca 25-35 grader. När vi kommer upp till höglandet sjunker temperaturen, framförallt om natten. Räkna med ca 15-20 grader. I de sydvästra delarna av landet är det vanligtvis torrperiod under dec-mars, men det är vanligt med regnskurar under hela året. De är ofta snabbt övergående men intensiva när de väl faller.

Tidsskillnad
Sri Lanka ligger 4,5 timme före Sverige förutom under vår sommartid då skillnaden är 3,5 timme. När klockan är 10.00 i Stockholm är den således 14.30 i Colombo.

Språk
Det finns två officiella språk på Sri Lanka. Det största är singalesiska som talas av majoriteten av Sri Lankas befolkning, nästan 75%. Det största minoritetsspråket är tamil som även talas i delstaten Tamil Nadu i Indien. Det tillhör den stora dravidiska språkgruppen som talas av nästan en fjärdedel av den indiska befolkningen. 

Det går även bra att använda engelska som pratas och förstås av många. Även ute på landsbygden brukar man kunna hitta någon som pratar bra engelska.

El
Sri Lanka har 230 volt växelström, 50 Hz oavsett uttag. Kontakterna ser annorlunda ut än i Sverige så det kan vara bra att ha med en adapter på resan. Spänningsfall förekommer och med vetskapen om det kan förekomma oplanerade strömavbrott kan det kanske vara lika bra att lämna icke nödvändiga elektriska apparater hemma.

Pengar
Valutan heter Sri Lankan Rupie och den förkortas internationellt som LKR. Det finns en mindre enhet, cent. Det går 100 cent 1 rupie. 

Enklast är att växla direkt på flygplatsen. Ta med dig USD eller Euro. Det är betydligt smidigare än om du växlar på banken inne i staden. Kontokort går att använda på många restauranger, hotell och i butiker. Det finns också gott om ATM-maskiner för att ta ut pengar. Det kan också vara bra att ha med ditt kreditkort som reservkapital.

Dricks och shopping
Det Sri Lankesiska anställningsförfarandet uppmuntrar till ett system där många förväntar sig, och är beroende av, dricks. Världens Resor betalar all dricks för guider och chaufförer medan du själv betalar dricks för t ex personal på hotell och vid restaurangbesök. Hur mycket som skall lämnas är svårt att säga men räkna med ungefär tio procent på mat och dryck. På många restauranger tar de 10% i serveringsavgift och då är det istället för dricks.

Det finns mycket att handla. Under resans gång kommer vi att komma till flera butiker, framförallt där man även kan se tillverkning av produkterna vilket kan vara intressant. På Sri Lanka jobbar vi med en lokal arrangör och har, förutom vår färdledare Mikael, en lokal guide med under resan. Det innebär oftast att det kommer förslag på butiker att besöka och även om vi som arrangör är noga med att begränsa dessa besök, så vet vi att det ändå föreslås mer än vad vi önskar. Vi vill dock betona att vi hela tiden instruerar vår färdledare att försöka styra bort detta i möjligaste mån, och att det självfallet går bra att avstå från köp. Det allra mesta hittar du billigare på lokala marknader.

Telefoni och internet
Om du tänker ta med dig mobiltelefon är det bäst att kontakta din egen telefonoperatör för att höra om ditt abonnemang fungerar på Sri Lanka och vilka avgifter som är aktuella. Landskoden till Sri Lanka är +94. Det går även bra att införskaffa ett srilankesiskt sim-kort vid ankomst. Wifi finns på de flesta hotell men med varierande hastighet. 

Mat och vatten
För att undvika magsjuka, tänka på att äta ordentligt lagad mat. Ät inte frukt som redan är skalad ute på marknader. Sri Lanka har ett rikt utbud med varierad och mycket god och vällagad mat! Prisläge är från 100-200 kr/måltid. Det finns billigare mat på mindre lokala restauranger.

Vatten
Drick inte vatten ur kran utan endast buteljerad dricka. På de flesta lokala lunchrestauranger serveras vatten som en naturlig del av lunchen. Det kommer vanligtvis direkt från kranen så ta för vana att alltid fråga.

Säkerhet
Sri Lanka är ett relativt säkert land i fråga om stölder och våldsbrott riktade mot resenärer. Mycket sällan behöver man vara rädd för att bli utsatt för dessa obehagligheter. Tvärtom blir man ofta överväldigad av den vänlighet och omsorg som man möts av. Trots detta rekommenderar vi att du förvarar pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer etc och förvara detta på annat ställe i packningen.

Vaccination
Till Sri Lanka krävs grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (havrix eller gammaglobulin). Risken för kolera är väldigt liten för turister men läkemedlet Dukoral mot kolera rekommenderas ibland även mot så kallad turistdiarré. Det föreligger viss risk i hela landet för malaria även om den bedöms som låg. Kontakta närmaste vaccinationscentral för de rekommendationer som gäller just din resa.

Litteraturtips
Det finns ingen uppsjö av lankesiska författare och de flesta skönlitterära böcker kan vara svåra att få tag på. Dessutom är väldigt få översatta till svenska. Vanliga reseguider hittar du såväl på nätet som i bokhandeln.

Den kanske mest namnkunnige författaren är Michael Ondaatje som bland annat skrev ”Den engelske patienten” som sedermera gjorde succé som film. Han har även skrivit boken ”Anils skugga (Bonniers, år 2000)” med handlingen förlagd under det blodiga inbördeskriget.

Hasini Haputhantri har studerat i såväl Delhi som Lund. Hennes dikter präglas av den långa konflikten mellan tamilier och singaleser.

Konstnären och författaren Jean Arasanyagam har producerat många noveller med allt från naturskildringar till krigets fasor. Hon är flerfaldigt prisbelönt och bland hennes engelska utgåvor hittar vi ”The cry of the kite (1984)” ”In the garden secretly (2000)”, Inheritance (2001) och The dividing line (2002).

Shyam Selvadurai fokuserar kring konflikt och kärlek. Han är också en av få författare som tar upp frågor om homosexualitet. ”Funny Boy – inte som andra (Natur och kultur,1996)” finns även utgiven på svenska och handlar om en ung tamiliers öden på 1980-talet. ”Cinnamon gardens (1999) behandlar den tidiga kolonialtiden.

Roma Tearne flydde från Sri lanka när hon var tio år gammal till England där hon bor idag. Hennes ”Brixton Beach (Ordfront, 2011) finns på svenska och återigen är det Sri Lankas våldsamma förflutna som står i centrum.