Himalaya - snöns boning
Himalaya. Smaka på namnet, blunda och låt bilderna ta form; Snöklädda bergstoppar reser sig mot himlen. Jakar som strövar stillsamt på stäppen. Munkar sitter stämningsfullt och läser sina morgonsutror i ett kloster. Tillsammans utgör Himalayas bergssystem världens högsta med 14 toppar över 8000 meter och sträcker sig 250 mil från Indus genombrottsdal i väster till Brahmaputra i öster.
Vi inleder i Chengdu där vi hinner träffa den svartvita jättepandan innan vi installerar oss på tåget som under två dygns resa skall ta oss genom ett makalöst landskap till Lhasa i Tibet. Efter spännande dagar i Lhasa reser vi över den Tibetanska högplatån förbi heliga Yamdroksjön till städerna Gyantse och Shigatse. Höjdpunkten på alla sätt och vis blir när vi sedan fortsätter till Mt Everests basläger innan vi kommer till Nepal. Här väntar kortare vandringar, bybesök och Kathmandudalens världsarv. Följ med på en riktig drömresa i verkligheten!
Resfakta och pris
- Dag 1-2 Flyg till Chengdu
- Dag 3 Chengdu - Lhasa (tåg)
- Dag 4 Tåg till Lhasa
- Dag 5 Lhasa
- Dag 6 Lhasa
- Dag 7 Lhasa
- Dag 8 Lhasa
- Dag 9 Lhasa - Gyantse
- Dag 10 Gyantse - Shigatse
- Dag 11 Shigatse
- Dag 12 Shigatse - Mt Everest (Rongphuk klostret)- Old Shegar
- Dag 13 Old Shegar - Gyirong
- Dag 14 Gyirong - Nuwakot, Nepal
- Dag 15 Nuwakot
- Dag 16 Dhulikhel
- Dag 17 Dhulikhel - Kathmandu
- Dag 18 Kathmandu
- Dag 19 Kathmandu
- Dag 20 Hemresa
- –
- –
Allt detta ingår:
- Flyg från Stockholm inklusive skatter, avresa från Köpenhamn och Göteborg mot tillägg (andra avreseorter på förfrågan).
- Investering i klimatpositiva projekt, läs mer här.
- Svensk färdledning
- Alla transporter med tåg från Chengdu till Lhasa med softsleeper (1:a klass) och buss under resten av resan
- Resetillstånd till Tibet
- Del i dubbelrum inkl frukost. Reser du ensam kan du välja att boka enkelrum mot pristillägg eller att boka del i dubbelrum. Blir det ojämnt antal resenärer står vi i så fall för den extra kostnad det innebär med enkelrum (gäller alltid vid bokning tidigare än 60 dagar före avresa, därefter på förfrågan)
- Välkomstmiddag och avskedsmiddag samt ytterligare två måltider.
- Inträden till sevärdheter, utflykter och muséer beskrivna i programmet bland annat: Forskningsinstitutet för pandor i Chengdu. Tibet: Jokhangklostret, Seraklostret, Norbulingka, Drak Yerpa och Potalapalatset i Lhasa. Mattfabriken i Shigatse, Tashilunpoklostret i Shigatse, Rhongphuk och Mt. Everest nationalpark. Nepal: inträde till Pashiputinath, Boudnath, Patans gamla stad och Kathmandu Durbar Square
- Nationalparksavgifter
- Tibetanska och nepalesiska guider
- Skriftlig information
Vad ingår inte i resans pris?
- Måltider som ej nämns ovan, dryck
- Visum till Kina cirka 1100 kr. Ca två månader före avresa erhåller du information från oss som behövs när du ansöker. Tänk på att du behöver lämna in ditt pass ca en vecka för visering. Ditt pass behöver vara giltigt sex månader efter resan avslutats.
- Visum till Nepal (30 USD, erhåller och betalas kontant vid gränsen).
Resväg
Råd och tips
Klicka här för att läsa om klimat, valuta och fler praktiska tips inför en resa till Tibet.
Klicka här för att läsa om klimat, valuta och fler praktiska tips inför en resa till Nepal.
Du som skall resa med oss kommer att få ytterligare praktisk information och tips som är anpassad efter den specifika resa och avgång du är bokad på.
Deltagare berättar
-
Vad var det bästa med resan? Det går inte att värderas en dröm har gått i uppfyllelse!
Gunnar Loner, resenär -
"Färdledarens berättelser om egenupplevda händelser gav nya dimensioner om resmålet".
Ronnie Kemner, resenär 2024 -
"Det bästa på resan var när vi reste från Lhasa via Yamdrok Tso till höjdpunkten (i dubbel bemärkelse) Mount Everest".
Silvana Ählström, resenär 2024
Färdledare
Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.
-
Paul M Grahn
Paul studerade vid Konstfackskolan i Stockholm 1972-76. Har parallellt med arbetet som lärare, i kulturhistoria, medie- och grafisk kommunikation, varit färdledare, sedan 1986. Han har lett mer än hundratalet rundresor i Kina, Tibet, Nepal, Bhutan och Indien. Paul har studerat Tibets historia, kultur och utveckling och byggt upp en omfattande samling litteratur om Tibet.
-
Marcus Haraldsson
Marcus är journalist och fotograf med inriktning på internationella miljöfrågor och kultur. Han har bott på fem kontinenter, pratar kinesiska och har lett resor för Världens Resor sedan 2005, mest i Himalaya. I bokform har han berättat om sina två cykelresor över Kina, paddling i Dalsland och om regnskogsskydd i Costa Rica. Han bor i Dalsland och New York.
-
Roger Eriksson
Till vardags är Roger översättare, främst med att översätta från kinesiska till svenska. Men ibland tar han på sig färdledarkostymen och ger sig ut på vägarna istället. Det ger möjligheter både till mänskliga möten och till upptäcktsfärder i natur och kultur, både nära och fjärran. På den egna fritiden lockar naturen med vandring, skidåkning, segling och annat.
Kontaktperson
-
Pernilla Palacios Reseproducent Himalaya
Att resa har sedan länge varit ett sätt att leva för Pernilla. Passionen är att få lära känna nya kulturer och att vandra i dramatiska landskap. Peru och Nepal är två favoriter dit hon gärna återvänder. År 2000 gick en av många drömmar i uppfyllelse och det var att få komma till Tibet, där hon besökte sitt fadderbarn. Pernilla har även bott i Cuzco, Peru och på senaste resan dit var sonen med. Att resa tillsammans med barn är som att upptäcka världen på nytt! Pernilla ansvarar för resor till Himalaya.
pernilla@varldensresor.se