Resor till Nepal
Nepal
-
Storlek:
147 181 km², ungefär en tredjedel så stort som Sverige. -
Huvudstad:
Kathmandu, med ca 1,4 miljoner invånare -
Befolkning:
Nepal har 30,1 miljoner invånare och de flesta bor på landsbygden. -
Språk:
Nepali är officiellt språk. Det talas också en mängd minoritetsspråk men engelska är gångbart. -
Tidsskillnad:
Svensk +4 timmar och 45 minuter. -
Visum:
Visum krävs och detta ordnar resenären på plats
Våra resor som besöker Nepal
-
Smaka på namnet, blunda och låt bilderna ta form; Snöklädda bergstoppar reser sig mot himlen och jakar strövar stillsamt på stäppen. Med tåg reser vi från Chengdu till Lhasa och vidare till Mt Everest basläger. Vi avslutar med dagar i Nuwakot och Kathmandu i Nepal.
-
Typ av resa
- Vandringsresor
-
Typ av resa
- Tidningen Vi
- Vandringsresor
-
Typ av resa
- Singelresor
- Vandringsresor
-
Typ av resa
- DN.Erbjudanden
- Vandringsresor
-
Typ av resa
- Hemmets Journal
- Icakuriren
- Vandringsresor
-
Typ av resa
- Vandringsresor
-
Vi reser till Bhutan när en av landets största festivaler äger rum, Paro Tsechu. I det buddhistiska konungadömet Vi färdas över höga pass genom tre dalgångar med magnifika skogar, tar del av det levande klosterlivet och ser några av landets magnifika fort, dzong.
Nepal
Väderkalender
Väderkalender
Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad.
Klimat
Vi kommer att röra oss över ett område med ganska stor topografisk variation. När vi är i Chitwans nationalpark är vi på 500 meters höjd och när vi vandrar är vi som högst uppe på 3200 meters höjd. Det blir alltså ganska stor spridning även klimatmässigt. Räkna med att det kan bli över 30 grader dagtid i Chitwan medan det som kallast under vandringen kan bli cirka 5 grader nattetid. På dagarna blir det inte kallt och det är ganska sällsynt med regn denna årstid. Det kommer några millimeter nederbörd i april, så sannolikt kommer det att regna någon eller några gånger, men inte mer än så. Väderväxlingar kan ske extremt snabbt i Himalaya så det är bra att ändå vara förberedd på omställningar.
Medeldygnstemperatur i Kathmandu i mars är 13-24 grader medan det i Pokhara är 15-29 grader.
Tidsskillnad
Nepal ligger 4 timmar och 45 minuter före Sverige under vår vintertid. När vi går in i sommartid den 26 mars kommer det istället att skilja 3 timmar och 45 minuter.
Språk
I Nepal talas nepali, ett språk som är indoeuropeiskt och talas som första språk av drygt 50% av befolkningen. Nepal består av en oerhört stor mängd etniska minoriteter som alla talar sina egna språk, men de flesta har också lärt sig nepali och/eller engelska.
El
Strömstyrkan är 220 V växelström med varierande eluttag i Nepal. Det är oftast två pliggar med smalare mellanrum än i Sverige. Vår svenska modell förekommer också. Om ni är beroende av eluttag så föreslår jag att ni tar med er en multiadapter.
För mer exakt information gå till följande sida: http://www.worldstandards.eu/electricity/plug-voltage-by-country/
I Kathmandu har de ont om elektricitet. De har för närvarande ett system som gör att de har el endast cirka 12 timmar per dygn. Dessa timmar infaller efter ett visst schema som gör att det är olika tider varje dag. Det gör att det är stor sannolikhet att man blir tvungen att gå till restauranger i mörker. En ficklampa är mycket bra att ha med sig.
Valuta, växling, priser
Vi rekommenderar att ta med lite dollar som växlas in mot nepalesiska rupies på plats. Det går också bra att ta ut med kort på många ställen. 1 SKR = 12 nepalesiska rupies (2017-01-18). Räkna inte med att ni kan använda kortet för betalning i affärer eller restauranger mer än undantagsvis. Det är sannolikt inte så mycket pengar som går åt under resan. En stor del av maten är inkluderad i resans pris och Nepal är fortfarande relativt billigt. Du äter måltider för 20 – 70 kronor. En taxiresa kostar kanske en tiondel mot Sverige. Världens Resor står för all dricks men det går naturligtvis att betala extra om ni vill.
Du bör ha med dig ca 2000 kr i en reservkassa och/eller ett kreditkort för oväntade utgifter om du blir sjuk eller dyl.
Telefoni och internet
Telia Sonera har byggt ut hela eller stora delar av det nepalesiska 3G-nätet. Det innebär nu inte att mobiltelefonerna kommer att fungera överallt och sannolikt inte alls när ni vandrar. I städerna i övrigt går det antagligen bra att använda era telefoner (kontrollera ditt roamingavtal) åtminstone för sms. Det finns internetcaféer i Kathmandu, Bandipur, Pokhara, Lumbini, kanske i Chitwan och i Bhaktapur. Räkna inte med att det är snabbt och tillförlitligt överallt. Det är också ganska enkelt att hitta cybercaféer varifrån du kan ringa hem för ganska små pengar.
Mat och vatten
För att undvika magsjuka, tänk på att äta lagad, ordentligt varm mat. Nepal har ett kök som påminner en del om det indiska. Det är currybaserat med mycket linser och andra grönsaker. En vanlig måltid består ofta av flera olika smårätter med en linssoppa och ris. Sällan kommer det bröd till maten. Många restauranger har rikligt med alternativ av västerländsk mat och olika kök i Asien. Magsjuka är inte vanligt förekommande, men det förekommer.
Vaccination
För denna resa rekommenderas grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (havrix eller gammaglobelin). Det finns minimal risk för kolera och läkemedlet Ducoral mot kolera rekommenderas ibland även mot så kallad turistdiarré.
I Nepal förekommer också malaria i landets södra delar. Under tiden vi är i Lumbini och Chitwan är vi inom det område där man brukar rekommendera. Kontakta din vaccinationscentral/läkare för de rekommendationer som gäller just din resa.
Pass och Visum
Visum krävs för svenska medborgare till Nepal. Detta ordnas på egen hand på flygplatsen i Kathmandu. För detta ändamål ber vi er ta med två foton samt 30 USD (om resan är max 15 dagar i landet) eller 50 USD (om resan är max 30 dagar i landet) i kontanter att betala visumet med. Du behöver ett pass som är giltigt sex månader efter det att du åker in i Nepal.
Obs senaste vistelsen i Nepal (mars 2019) har automaterna där ni ansöker om visum en kamerafunktion och foton kan därför verka onödigt. Vi rekommenderar dock att ni har med er dessa 2 foton utifall att kameran skulle vara ur funktion.
Religion
Nepal som i stora delar är hinduiskt har många rituella beteenden, men få förväntar sig att du som besökare i landet ska klara av mer än några enstaka av dem. Med tanke på den lokala klädeskulturen är det viktigt att kvinnor inte visar axlar eller ben. Det innebär inte några svårigheter då det går bra att använda långbyxor, t-shirt, långa kjolar (under knät) eller klänning med ärm. Speciellt viktigt är det att respektera detta då du befinner dig i bymiljö eller vid besök i tempel. I storstäderna är det inte lika strikt utan liknar mer och mer det mode som finns här hemma.
Politik
Nepal har under många år haft problem med interna oroligheter. Nu har läget ljusnat och maoisterna som länge gått emot kungamakten och regeringen har nu slutit fred och är idag en del av parlamentet. De har fortsatt en parlamentarisk oreda och fortsatta problem i södra Nepal. UD tog bort sin avrådan från att resa till Nepal hösten 2006. Det ska också sägas att det interna våldet även innan fredsavtalet aldrig varit riktat mot utlänningar.
Litteraturlista
Här kommer ett litet urval av böcker om Nepal.
Böcker om Himalaya/Nepal
Michael Palin – Himalaya. Underhållande bok där Palin besöker Nepal bland annat.
Mikael Persson - Nepal: till Himalaya-land, Vagabond, 1998. Den enda resehandboken på svenska, ganska grundläggande. Därtill finns givetvis en mängd mycket mer detaljerade resehandböcker på engelska.
Michael Hutt – Himalayan People´s War: Nepal´s Maoist Rebellion. En av flera böcker som handlar om det närhistoriska förloppet.
The Maoist Insurgency in Nepal – Flera författare samlade i en bok utgiven av renommerade Routledge. Väldigt akademisk och informativ av det lite tyngre slaget.
Esbjörn Sandin- Nepal på tröskeln till fred, Världspolitikens Dagsfrågor 2007/3, Utrikespolitiska institutet. En artikel som behandlar maoisternas uppror och vägen till ett fredsavtal 2006 då kungen förlorade makten.
Conor Grennan – De små prinsarna (eller som titeln är i pocketform ”De försvunna barnen”)
En äventyrare som kommer till Nepal för att jobba voluntärt på ett barnhem för föräldralösa. Har fått väldigt fin respons om hjärtskärande berättelser om hur han under äventyrliga former hjälper till att få barnen tillsammans med sina familjer igen.
Inger Brattström- Ambika – en levande gudinna? – Almqvist & Wiksell Förlag, 1987. En barnbok som beskriver Ambika som blir utvald att inneha rollen som levande gudinna, en urgammal tradition där en flicka utnämns som gudinnan Kumari och även tillbeds av kungen. När detta händer Ambika förändras familjens liv.
David Lagercrantz - Himmel över Everest, Piratförlaget, 2005. En roman om en grupp oerfarna bergsbestigare som hamnar i oväder på vägen ned från Mount Everest.
Samrat Upadhyay – Arresting God in Kathmandu. Den största litterära framgången i Nepal. Första bok som också skrevs direkt på engelska.
Pankaj Mishra – En av Indiens nya författarstjärnor. Buddha i världen är en personlig beskrivning av hur buddhismen rör sig in i hans liv. Samtidigt är det en reseberättelse. Han har också skrivit Temptations of The West: How To Be Modern In India, Pakistan, Tibet and Beyond. Även här har författaren rest over Sydasien för att se hur västvärlden påverkar de olika länderna på olika sätt. Även Nepal.
Elizabeth Enslin -While the Gods Were Sleeping. En underbar berättelse om en antropolog som på 1980-talet gifte sig med en högkastig man från Chitwan i södra Nepal och levde där tillsammans med hans familj. Hon skriver om lättsamheter och svårigheter för sig själv och för människorna runt omkring vad gäller jämställdhet, utveckling och kulturkrockar.