Resor till Japan
Japan
-
Storlek:
377 944 km², lite större än Norge. -
Huvudstad:
Tokyo är världens största stad, 35 miljoner invånare i Stor-Tokyo. -
Befolkning:
125,8 miljoner invånare. Endast en liten etnisk minoritet (ainu). -
Språk:
Alla talar japanska. Brister i engelska kompenseras med en stor vilja att hjälpa till. -
Tidsskillnad:
Åtta (+8) timmar före Sverige. Under vår sommartid är det sju timmar. -
Visum:
Visum krävs ej för svenska medborgare.
Våra resor som besöker Japan
-
10 dagar var i Sydkorea och Japan. Avstamp i Seoul och målgång i Tokyo. Däremellan vackra nationalparken Seoraksan och klanbyn Hahoe i Sydkorea innan vi tar svävaren från Busan till Fukuoka. Hiroshima, Kyoto och Mt Fuji blir våra stopp i Japan.
-
Resan går när lönnlöven skiftar färg. Vi börjar med kulturstaden Kyoto och avslutar med Tokyos moderna stadsliv. Bad i heta källor, sumobrottning och promenader i cederskog på ön Yakushima blir några höjdpunkter på denna variationsrika resa.
-
Shikoku bjuder på underbar och dramatisk natur. Vi åker på flera vackra båtresor, åker linbana till tempel på bergstoppar och ser de fantastiska lianbroarna. Resan går till mindre kända ställen, men erbjuder ändå en stor portion av både det traditionella Japan och ny spektakulär konst. Många riktigt roliga boenden på denna resa.
-
10 dagar i Tokyo. Vi är med på den stora Sanjafestivalen i Asakusa och ser sumobrottning under pågående turnering. Kabukiteater, 2000-talets arkitektur, fiskmarknad och alla Tokyos största stadsdelar besöks på denna resa med olika teman varje dag.
-
Resan inkluderar flera spännande workshops som bambuslöjd, papperstillverkning och shibori - en speciell färgningsteknik inom textil. Vackra trädgårdar i Kanazawa, heta källor och flera traditionella byar i Japanska alperna besöks. Kyoto och Tokyo hinner vi också med.
-
Vi besöker zenbuddhistiska trädgårdar, lär oss teceremoni, strosar i Kyotos geishakvarter, besöker Fredsparken i Hiroshima, koppla av i heta källor och blickar ut över världens största stad Tokyo. Upplev vackra japanska höstfärger tillsammans med oss.
-
Fantastisk natur väntar oss på våra strövtåg på Japans två nordligaste öar, Rebun och Rishiri, i nationalparken Daisetsuzan och vid den perfekta vulkaniska calderasjön Mashu-ko. Sapporo samt en tågresa mellan Hakodate och Tokyo andra höjdpunkter.
-
Typ av resa
- Hemmets Journal
- Icakuriren
-
Typ av resa
- Familjeresor
-
Typ av resa
- Tidningen Vi
-
Att kalla Kyoto världens bästa kulturstad är ingen överdrift. Här finns 17 världsarv med sparsmakade trädgårdar och fantastiska tempelbyggnader i väldigt vackert landskap. Jörgen Fredriksson, en av grundarna till Världens Resor, bor sedan 2025 delvis i Kyoto och bjuder in till sin nygamla hemstad med många personliga ingredienser.
-
I Kyoto finns 17 världsarv med sparsmakade trädgårdar och fantastiska tempelbyggnader. Resan på våren kryddas med en vild shintofestival och en poetisk kabukifestival. Jörgen Fredriksson, en av grundarna till Världens Resor, bor sedan 2025 delvis i Kyoto och bjuder in till sin nygamla hemstad med många personliga ingredienser.
-
Typ av resa
- Konstresor
-
Typ av resa
- Konstresor
- SvD accent
-
En vårresa till norra Japan där vi gör en spektakulär färd i Japanska alperna, träffar badande apor, badar själva i heta källor och njuter av vackra körsbärsträd. Vi börjar och avslutar resan i världens största stad Tokyo.
-
Typ av resa
- Tågresor
-
Typ av resa
- Konstresor
- SvD accent
-
Med båt och flyg mellan sex öar i Stilla havet. Vi börjar på Taiwan och sedan väntar Okinawas arkipelag. Iriomote är till 90% klätt i regnskog, Taketomi är övärldens mest traditionella och på Okinawa tar vi del av krigshistorien och får träffa världens äldsta gummor. Fina stränder och vacker natur väntar också.
-
Med båt och flyg mellan sex öar i Stilla havet. Iriomote är till 90% klätt i regnskog, Taketomi är övärldens mest traditionella och på Okinawa tar vi del av krigshistorien och får träffa världens äldsta gummor. Fina stränder och vacker natur väntar också. Avslut på Taiwan.
-
Typ av resa
- Familjeresor
-
Fyra mycket speciella och helt olika och unika vinterfestivaler besöks i Nara, Sapporo, Hirosaki och Ogahalvön. Konsert med lokala instrumentet tsugaru jamisen, Resan avslutas i Tokyo.
-
En resa från Hokkaido till Tokyo med stopp i Hakodate och borgstaden Hirosaki. Strövtåg bland Hokkaidos vulkaner och uppför det heliga Haguroberget blandas med spännande konstupplevelser på landsbygden och på Tokyo Digital Art Museum.
-
Typ av resa
- Familjeresor
-
Typ av resa
- Vandringsresor
-
Typ av resa
- Vandringsresor
-
Under resan upplever vi enorma körsbärsblomsfester i Kyoto och bad i heta källor på ön Shikoku. Varierande boende så som tempelboende shukubo och speciella gassho-zukurihus i Ainokura. Följ med till våra smultronställen i Japan när landet är som vackrast.
-
Typ av resa
- Vandringsresor
-
Typ av resa
- Konstresor
- Tidningen Vi
-
Typ av resa
- DN.Erbjudanden
-
Vi reser då körsbärsträden blommar och upplever zenbuddhistiska trädgårdar, strosar i Kyotos geishakvarter, besöker Fredsparken i Hiroshima, badar i heta källor vid Mt Fujis fot och avslutar i världens största stad, Tokyo.
Japan
Klimat
Våren och hösten är de mest populära årstiderna att resa till Japan, men då klimatet är väldigt varierande från norr till söder går det mycket bra att resa dit året runt. Medeldygnstemperaturen i Tokyo i april och oktober är ca 8-20 grader. Dagstemperaturerna kan uppgå till som mest runt 20-25 grader. Det går inte att utesluta regn under denna period heller. Medelnederbörden i såväl april som november är ca 100 millimeter. Merparten av den årliga nederbörden kommer under sommarmånaderna, då det också är mycket luftfuktigt. I Hokkaido finns fantastisk skidåkning på vintern och är lite svalare än resten av landet på sommaren. I Okinawas övärld är det subtropiskt klimat med sköna temperaturer året om. Vi har i största möjliga mån anpassat resorna efter klimat. Se mer specifikt under de olika resorna till Japan.
Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad.
Medeltemperatur i Tokyo
Genomsnittlig nederbörd i Tokyo
Tidsskillnad
Japansk tid ligger normalt åtta (+8) timmar före Sverige. De tillämpar inte sommartid, så under vår sommartid skiljer sju timmar.
Språk
Japan är ett väldigt homogent samhälle. Det finns endast en liten etnisk minoritet (Ainu) samt en dryg procents invandring. Riksjapanska är språket och talas över hela landet, även om det är kraftigt varierande dialektala skillnader. Engelska talas generellt dåligt för att vara ett så modernt land. Många förstår en hel del, men är dåliga på att prata. Brister i engelskan kompenseras dock med en stor vilja att hjälpa till.
El
Strömstyrkan är 100 V växelström med flata uttag med två pliggar med smalare mellanrum än i Sverige. Adapter måste användas, går att köpa i Sverige eller på plats i Japan
Valuta, växling, priser
Kostnadsläget i Japan är relativt högt jämfört med andra länder i Asien, men långt ifrån så högt som många tror. Generellt kan sägas att det är något billigare att t.ex. gå ut och äta än i Sverige. Den japanska valutan heter yen. Vi rekommenderar att ta med en liten del JPY (japanska yen) i kontanter. Det går bra att växla direkt till yen här i Sverige, men kontrollera i god tid att just ditt växlingskontor har valutan hemma. Det går också att ta ut pengar med kort under resan. Märkligt nog är inte Japan så väl utrustat för kortanvändning som man skulle kunna tänka sig. Många små restauranger, småbutiker och dylika tar inte kort, men alla större varuhus och restauranger gör det. Numera har alla postkontor och 7-Eleven-butiker i Japan utrustats med uttagsautomater som gör att man kan ta ut på de vanligaste korten såsom Eurocard, Mastercard och Visa, men svårare med American Express.
Telefoni och internet
Att ringa till och från Japan går väldigt bra. Landsnumret är 81. Vi skickar alltid ut en lista med kontaktnummer till hotellen före avresa. Det brukar fungera bra att ringa och SMS:a till och från Sverige med en smartphone. Om du inte har telefon går det också att hyra i Japan. På de flesta hotell i Japan finns fritt wifi på rummen eller åtminstone i lobbyn, men på äldre ryokan ute på landsbygden kan det vara magert med internetkontakt. Om det finns behov av ständig kontakt med internet går det också att hyra en bärbar wifi-router i fickformat. Se till att enheten skickas till hotellet vi bor på den första natten av resan. Avlämning antingen på flygplatsen för hemresa alternativt skicka från det sista hotellet på resan.
Boende
Vi använder följande boendetyper:
Hotell av västerländsk karaktär
Hotellrum i Japan är något mindre än vad vi har i Sverige, men det är rent och håller bra standard. Japan har inget graderingssystem av hotellen som vi har i Europa. På de flesta av våra resor bor vi på hotell som motsvarar trestjärnig standard. Alla hotell som ingår i våra resor har privat toalett samt dusch alt. bad. På en del hotell finns möjlighet att tvätta i lånemaskiner och en del hotell har tvättservice.
Ryokan
Japanskt värdshus/hotell. En del ryokan har både japanska rum och västerländska rum med vanliga sängar. Vi kommer att sova i sängar. Detta ryokan har onsen – varma källor att bada i. Du behöver inte ta med badkläder då man badar naken i de varma källorna, män och kvinnor i separata avdelningar. På många av våra resor ingår minst en natt på denna typ av boende och då äter vi vår middag här.
Minshuku
Motsvarar enklare pensionat/bed & breakfast i japansk stil där man sover på madrasser på tatamigolv. På enklare boenden av japansk karaktär ligger ibland toalett och badrum i allmänna utrymmen och delas av alla gäster.
Mat och vatten
Det brukar inte vara några problem med magåkommor i Japan. De har ett gott och varierat kök, långt mycket mer än bara rå fisk. Tillgången till vegetarisk mat (om man inte äter fisk och skaldjur) är lite knapphändig då väldigt få japaner är vegetarianer, men det går alltid att hitta något.
På restauranger får du ofta ett glas vatten eller te när du satt dig till bords. Japanerna själva dricker gärna även öl eller sake till maten. Det finns många ölproducenter i Japan som håller hög klass och sake finns det tusentals olika sorter av.
Fysisk ansträngning
Våra resor till Japan är inte speciellt fysiskt ansträngande. Vi väljer dock att ta oss runt i städerna med lokala färdmedel samt till fots vilket gör att vi under vissa dagar på vissa resor kan promenera uppemot 10 - 12 kilometer på en dag. Det går oftast bra att hitta alternativ eller bara vara med på del av dagarna om så önskas.
Detta gäller inte strövtåg -och vandringsresorna då vi både kan gå längre samt i mer kuperad och varierad terräng.
Vett och etikett
Nödvändigheten att bete sig som en japan ska inte överdrivas. Få länder har så många rituella beteenden som Japan, men få förväntar sig att du som besökare i landet ska klara av mer än några enstaka av dem. Du kommer att bo på ryokan (japanska pensionat/gästgiverier) under en eller flera nätter under resan. Det innebär att vi sover på golvet, på utrullade futonmadrasser. Inomhus bär du tofflor. När du inträder ditt eget rum med tatamimattor, råder dock toffelförbud. Besöker du toaletten står ytterligare ett par tofflor och väntar dig. Det är vanligt att bära yukata (japansk morgonrock) till och från badet på ett ryokan.
Restaurangbesöket skiljer sig också en hel del från ett vanligt restaurangbesök i Sverige. Många gånger får du välja om du vill sitta på stolar, på golvet eller på golvet men med en försänkning under bordet. Du börjar alltid med att beställa dryck och därefter beställer du mat. När det sedan är dags att betala går du till kassan där de väntar på dig med notan. Alternativt ligger notan nedåtvänd på ditt bord eller hänger på stolsryggen sedan tidigare. Sällan betalar du vid bordet och aldrig ger du dricks, inte ens till taxichaufförerna.
Säkerhet
Det finns få länder på jorden där du kan resa så tryggt som i Japan, men självklart gäller fortfarande sunt förnuft, så förvara alltid pengar och värdehandlingar på ett säkert ställe när du är på resande fot. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer med mera och förvara detta på annat ställe i packningen. Japaner är generellt mycket ärliga, om du glömmer något eller skulle råka tappa en kamera eller dina pengar så finns det goda förhoppningar att de lämnas in på närmaste polisstation.
Vaccination
En resa till Japan kräver inga speciella vaccinationer, men grundskyddet mot polio, difteri och stelkramp ska du alltid ha när du reser utomlands.
Pass och visum
Pass krävs för inresa och det skall vara giltigt under hela resan. Svenska medborgare behöver inte visum för resa till Japan.
Litteraturtips
Skönlitteratur
Japan är ett mycket bra litteraturland med ett stort utbud av både klassisk och modern litteratur, med bland annat två Nobelprisförfattare.
Murasaki Shikibu - Berättelsen om Genji. En av världslitteraturens klassiker. Skriven av en kvinna och är den första roman som använder ett så modernt stilknep som inre monologer. Ger en bra bild av livet bland hovet under Heianperioden (1000-talet). Blandar prosa med poesi.
Matsuo Basho - Den Smala Vägen Till Oku. En vandringsman som är landets mest kända haikuförfattare. Blandar trevliga reseskildringar med stillsam haiku. 1600-talet.
Natsume Soseki - Kokoro. Det japanska verk som japanerna själva prisar högst. Författaren pryder 1000 Yenssedeln. Den här stillsamma romanen är en annorlunda och mycket stillsam deckare där orsakerna till en persons död belyses från olika håll. Kritisk till de traditionella konfucianska värderingarna. Kom på Pontes förlag för 10-15 år sedan.
Yasunari Kawabata - Snöns Rike eller Kyoto. Japans första Nobelprisförfattare var den första att medvetet försöka lyfta japanska traditioner i sina verk i en tid när landet höll på att tappa sina ursprungliga värderingar. Snöns Rike var boken han belönades med Nobelpriset för. Om en kärleksaffär mellan en stadsbo och en geisha vid ort berömd för sina heta källor. Boken utspelar sig i området Echigo-Tsumari.
Yukio Mishima - Vårsnö. Författaren är kanske mer känd för sin extravaganta livsstil och sitt uppmärksammade harakirisjälvmord, men han var en oerhört skicklig författare med en mängd strängar på sin lyra. Det här den första delen av den fristående tetralogin Fruktbarhetens Hav. En utmärkt roman om spirande kärlek. År 2004 kom också Sjömannen som föll i onåd hos havet ut i nyöversättning.
Oe Kenzaburo - Tid För Fotboll eller Mardrömmen. Oe blev Japans andra Nobelprisförfattare. Charmade världen som sedan frapperades över hur pass svåråtkomlig litteratur han skrev. Flera verk har kommit på svenska, men är nu alla slut på förlaget.
Haruki Murakami - Norwegian Wood, Fågelns som vred upp världen, 1Q84. Japans mest omtalade författare idag. Norwegian är hans genombrottsverk och en trevlig bekantskap. Skriver en flyhänt prosa som gärna tar upp aktuella ämnen. I boken Underground skriver han om sarin-gasattacken i tunnelbanan och om det japanska psyket. Fågeln som vred upp världen och 1Q84 är mer typiska Murakami med stora mått av fantasi som gränsar till en egen slags science fiction eller magisk realism om man så vill. Alla hans större verk finns översatta till svenska.
Arthur Golden - En Geishas memoarer. En jättesäljare världen över och skapade en helt ny geishhavåg. Nu kommer det ut nya geishaböcker i parti och minut. Kiharu Nakamuras En Geishas Liv är en av dessa. Bägge finns att köpa på pocket. Arthur Goldens version ger en trovärdig bild av hur geishalivet såg ut under 1900-talets första hälft och delvis fortfarande ser ut.
Faktaböcker
Linus Hagström och Pia Moberg – Japan nu: Strömningar och perspektiv. En nutidsanalys av viktiga teman i det moderna japanska samhället. Här tas ett helhetsgrepp på det Japan som vi möter idag. Utkom 2012.
Påhl Ruin - Japan i brytningstid. Påhl Ruin skrev under många år mycket väl om Japan för Dagens Nyheter. Här hans summering som han skrev när han flyttade hem igen. Från 2002.
Alex Kerr - Dogs and Demons. En mycket uppmärksammad och djupt kritisk bok om Japans utveckling, framförallt miljö, samhälle och ekonomi. Utkom 2001 på det japanska förlaget Kodansha.
Lars Vargö – Japan – makt och tanke. I denna innehållsrika och vittomspännande bok knyts den politiska maktens historia samman med Japans kulturella och idéhistoriska arv. Det är en fängslande resa i tid och rum.
Monica Braw - Jättens rötter : Japan - sömnigt samurajvälde blir ekonomisk stormakt. En bok om Japans närhistoria och en förklaring till det japanska miraklet, eller kanske snarare de japanska miraklen. Utkom 1999.
Anette Masui och Arthur Eriksson – Heligt vatten. En bok om den japanska badtraditionen.
Första klass reseguider – Japan. En kulturguide på svenska som är mycket uppskattad. Här finns ett uppslag om teceremoni, ett annat uppslag om trädgårdar osv. En bra sammanfattning av japansk kulturhistoria.
Thomas Ekholm & Ingemar Ottosson – Japans historia. Boken utkom på storpocket 2008 och är en bra introduktion till Japans spännande historia.
Johan Lundblad – Med smak av Japan. En bok om japansk mat med trevliga bilder.
Filmtips
Ett roligt sätt att förbereda sig inför resan är att titta på film från landet man ska besöka. Japansk film håller mycket hög klass.
På senare år har det kommit en hel del film till Skandinavien. Några av dem är Koreeda Hirokazus filmer. Systrar, Sådan far, sådan son, Afterlife och Still Walking är några av de som kommit under senare år. Takeshi Kitanos Hanabi vann Guldpalmen på slutet av 90-talet, liksom samt Shohei Imamuras Ålen. Filmen Får Jag Lov? Som kom på mitten av 90-talet är den största japanska filmframgången sedan Kurosawa. Om en kontorsarbetare som tröttnar på sin enformiga vardag och börjar på danskurs. Japan förärades också en Oscar för bästa utländska film med filmen Avsked år 2009. På Netflix finns idag en rad utmärkta filmer och serier från Japan.
Sofia Coppolas Lost in Translation är en amerikansk film, men den utspelar sig i sin helhet i ett alienerande Tokyo. Filmatisering av Haruki Murakamis bok Norwegian Wood finns också att tillgå. Vi måste väl också nämna animes stora namn, Hayao Miyazaki, som idag är välkänd för barn världen över. Hans filmer Totoro, Ponyo, Prinsessan Mononoke är de filmer som sålt mest i japan genom alla tider.