Den vilda Atlanten
Kristian Benkö har rest till Portugal i över 30 år. Han återkommer om och om igen till Azorernas öar som lockar med sin historia, fascinerande blandning av kulturinfluenser och avslappnade stämning. Portugiserna var de första att på allvar ge sig ut på Atlanten, navigera längs Afrikas västkust och då även kolonisera Azorerna. Läs Kristians berättelse från sina senaste resor till denna vackra övärld. Han leder vår resa Till fots på Azorerna i maj och september.
Vi landar på Azorernas huvudö, São Miguel. Azorerna är vulkanöar som ligger på den atlantiska centralryggen precis där tre av jordens tektoniska plattor stöts och möts. Vi befinner oss längst ut i spetsen på den europeiska plattan och de närmaste öarna vilar på kanten av de afrikanska och amerikanska plattorna. De vulkaniska jordarna och det subtropiska klimatet gör São Miguel till en av de grönaste platserna jag sett i hela mitt liv. Ni har inte sett grönt förrän ni har varit här. Portugiserna upptäckte öarna i början av sina upptäcktsfärder, på tidigt 1400-tal, och har sedan dess använt dem som experimentellt laboratorium för alla de plantor de tog med sig hem från sina färder över oceanerna. Allting gick ju att odla där.
Utsiktspunkten från Miradouro da Ponta do Sossego
Vi börjar vår resa på Azorerna med en vandring uppe på kraterkanten runt en stor vulkan och ser ner på tvillingsjöarna. En blå och en grön som ligger där liksom vilande i den gröna världen omkring oss. Grönt och blått inga andra färger finns det, förutom alla de svartvita kor som befolkar de här öarna. Efter vandringen äter vi en lunch nere i den lilla byn i mitten av grytan innan vi återvänder till huvudstaden Ponta Delgada via den vilda, västra kusten av ön. Också här ska vi bo i två nätter alldeles i hamnen av denna gamla sjöfararstad mitt i havet.
Tvillingsjöarna Sete Cidades.
Vi lämnar öns huvudstad Ponta Delgada och ger oss av till Furnas (ugnarna) där skall vi bo på ett fantastiskt spa-hotell med varma vulkaniska källor från Art Deco perioden mitt i den spännande botaniska trädgården. Här bor vi i två nätter och beställer vår frukost, innan vi gör en vandring runt Furnassjön, vi går igenom ett område med vulkaniska gejsrar, det pyser och fräser runt omkring oss och man kan se hur alla restaurangerna i byn har grävt ner sina kokkärl där kvällens middag tillagas. Här kan man verkligen tala om slow-cooking! En cozido kallas det och 6-8 timmar brukar det ta. Vi går vidare igenom underbara alléer av japansk ceder, förbi ytterligare en gammal, halvt förfallen botanisk trädgård och en liten bykyrka längst bort på andra sidan sjön innan vi åter tar vägen mot byn och vårt hotell.
Genom cederskogen vid Furnas
Vi skall också göra bussfärder igenom det vackra landskapet, vi beger oss till utkikspunkter både över caldeiras (gamla utslocknade vulkangrytor) och det stora oändliga havet. Vi besöker Europas första, största och enda kvarvarande teodling.
Europas äldsta teodlingar, Gorreana.
Nya dagar och nya upplevelser väntar oss idag och efter en lite försiktig frukost ger vi oss iväg ner till hamnen. Idag ger vi oss ut på havet. På valskådning. Azorerna är nämligen en av världens bästa platser om man nu råkar vara en val. Vi ska ut med en stadig gammal skeppare och hans lika gamla båt. Också det en stadig farkost som i sitt tidigare liv levererat posten mellan öarna. Men ingen behövde egentligen oroa sig. Vädret är fantastiskt, solen strålar från en klarblå himmel, ingen vind och inte heller någon sjögång.
Den försiktiga frukosten visar sig i efterhand vara alldeles onödig, däremot var solskyddskrämen absolut nödvändig! Vi stävar ut i det stora blå och spänningen hos oss passagerare stiger hela tiden, men det dröjer inte länge innan de första ropen från besättningen når våra öron… ”Cachelot”. Kaskeloter! Och vi närmar oss snabbt. Kaskeloter dyker väldigt djupt ner, ända ner till 4.000 meters djup för att fånga och äta bläckfisk. Men var 20-30-e minut kommer de upp till ytan för att andas och värma sig en liten stund i det varma ytvattnet och då kan vi se dem. Framför allt ser man deras utblås när de andas in och ut efter de långa dykningarna. Vi har stött på en flock med honor och deras ungar. Dessa avslöjar sig ibland när vi plötsligt ser att den stora utblåsningen, strax därefter åtföljs av ytterligare ett utblås alldeles intill det första. Men denna gång ett mycket mindre sådant. All spänningen som byggts upp släpper plötsligt och de lyckliga leendena och det ivriga letandet sprider sig i vår grupp.
En av många olika valar som det är möjligt att se på Azorerna
Efter att vi åtföljt kaskeloterna en god stund ser vi plötsligt en stor fågelflock (Gulnäbbad Lira) som fiskar med hjälp av delfiner. Vi sätter av mot delfinerna och dessa som uppenbarligen känner igen vår båt närmar sig oss för att börja leka i bogsvallet. Det är roligt att se hur båten och delfinerna leker en lång stund. Man börjar undra vem som har roligast delfinerna eller vår kapten? Eller kanske är det vi? Efter några timmar stiger vi iland igen och som sjön suger! Det är absolut dags för den där lunchen, nu.
Hamnen i Horta på ön Faial
Samma eftermiddag flyger vi till Faial känd som Azorernas blå ö. Den har en unik historia och är hem för en av världens mest trafikerade hamnar för långfärdsseglare, Horta. Faial är mest känd för vulkanen Capelinhos. Det sista vulkanutbrottet ägde rum här 1957 och 1958. Mitt på ön ligger den imponerande kratern Caldeira do Faial. Caldeiran har ett unikt landskap med gröna sluttningar och när vi vandrar längs kraterkanten blickar vi flera hundra meter ned i den djupa kratern.
Ny landmassa på ön Faial som kom till efter vulkanutbrottet på 50-talet
Vandring längs kraterkanten, Caldeira do Faial.
Från Faial hoppar vi på en färja som tar oss till ön Pico där vi möter en helt annan typ av landskap. Här finns ett unikt ekosystem, där den jättelika vulkanen och den svarta vulkaniska stenen dominerar månlandskapet på ön. De berömda Pico-vinerna kommer från vinstockar som växer nedstuckna bland lavastenarna. Allt arbete görs manuellt och inget har förändrats på 500 år, sedan de första nybyggarna började odla vin på Pico. Saltet från havsbrisen, den höga syran och kontakten med lavasten ger Picoviner friskhet och egen unik karaktär. Vi avrundar vår vandring bland lavastensvingårdar med en gedigen vinprovning. Del av vingårdsterrängen på Pico ligger på Unesco:s världsarvslista och Pico är verkligen en annorlunda och magnifik upplevelse.
Vulkanberget Pico med de väldigt speciella vinrankorna i förgrunden.
Och så slutligen till São Jorge, den långa och smala ön med Azorernas kanske mest dramatiska landskap. En bergsrygg mitt i havet, som genom åren kallats både för en drakrygg och Azorernas Schweiz. Ön är hem för karga klippor, fantastiska bergstoppar och s k fajãs – slättlandet skapat antigen av lavaflödet eller som en följd av jordskred. Vid sidan av vacker natur är São Jorge värd för en blomstrande jordbrukssektor som producerar berömda ostar t.ex Queijo São Jorge, vilken anses vara den bästa på Azorerna. Vi provar det egenodlade kaffet innan vår vandringsetapp och osten på en av de små fabrikerna efteråt. Även bananer, guava och kaffe odlas på ön. Vi utforskar den fantastiska bergiga ön som sista etapp av vårt äventyr på Azorerna.
En av São Jorges fajãs som vi går till på resans sista vandring.
Text: Kristian Benkö, färdledare för resorna till Azorerna