Möt våren och konsten i Köpenhamn
Konst, ny arkitektur och spännande samhällsplanering är temana för Världens Resors årliga tur till Danmarks huvudstad, Köpenhamn. Nu har konstmuséerna äntligen offentliggjort vårens spännande utställningar och det bjuds bland annat på undervattensupplevelser, symbolism och unga danska uppkomlingar i ropet. Som pricken över i väntar en hyllad uppsättning av Barberaren från Sevilla på Köpenhamns mäktiga operahus. Reseproducent och färdledare Åsa Danielsson blickar framåt mot vårens stora kulturupplevelse i en riktig favoritstad.
Djupdykning i havets djup på Louisiana
Havet är alltid närvarande vid Nordens kanske mest berömda konstmuséum Louisiana. Vare sig vädret bjuder på höga vågor eller blankt vatten i solsken blir Öresund en rörlig fond bakom skulpturerna i parken som sluttar ned mot strandkanten. Havet är också temat för Louisianas enorma satsning som fyller upp hela den södra flygeln. Det är den femte utställningen (och enligt Expressens konstkriker den mest inspirerande) i sitt slag efter tidigare som behandlat bland annat Arktis och Månen. Nu ryktas det om att det är sista gången Louisiana gör denna typ av gigantisk satsning, med verk från över 60 konstnärer som spänner över 2000 år fram till dagens samtidskonst, så det gäller att passa på.
Stillbild från Emilija Škarnulytės 'Aphotic Zone'.
Vi bjuds på en ocean av olika perspektiv på havet – mytologi och biologi, vetenskap och poesi, skönhet och djuphavsmystik, fantasi och dystopi. Här samsas strama japanska träsnitt med August Strindbergs yviga ovädersmålningar, framtidens AI-konst med storslagna installationer som Vertigo Sea och Superflex berömda video med ett gradvis översvämmande McDonalds. Bland havets hemligheter finns också 2000 år gamla sjunkna och halvt förvittrade skulpturer, far och son Blashkas anemoner och maneter i glas samt Anna Atkins dekorativa cyanotoper av alger.
Nina Beiers "Flotta". Foto: Kim Hansen
Mina danska konstvetarvänner är imponerade över mångfalden och menar att här finns något för alla när vetenskap och konst blir till en poetisk helhet. Tidningen Konstguiden skriver “Utställningen Havet förenar fantasi och verklighet så att en helgjuten, levd erfarenhet träder fram. En poetisk sanning tar plats, som en pärla med många lager där skönhet och smärta inte kan existera utan varandra.”
Undervattensvulkaner i urban droppstensgrotta
Varje konstnärs absoluta dröm måste vara att få frågan om att skapa ett allkonstverk i Köpenhamns häftigaste utställningslokal Cisternerne. Under slottsparken döljer sig stadens före detta vattenreservoar med två stora pelarförsedda vattenmagasin, en unik urban droppstensgrotta med spröda stalaktiter och stalagmiter som från valven.
Nu är det klart att turen går till den unge danske konstnären Jakob Kudsk Steensen, känd för sina storslagna, immersiva installationer som undersöker naturfenomen och deras koppling till människan. Han har gjort sig känd för sina gedigna fältarbeten och unika samarbetspartners, som sträcker sig från forskare, ornitologer och arkitekter till ett världsberömt sydkoreanskt pojkband och Berlins naturhistoriska museum. I cisternernas underjordiska grottor vänder han nu sin blick mot havsbotten och undervattensvulkaner där frågor om livets uppkomst aktualiseras till sånger från djupet.
Jakob Kudsk Steensen på plats i Cisternerne. Photo: Malthe Ivarsson.
Jakob Kudsk Steensen för stafettpinnen vidare från tidigare internationella stornamn som Tomás Saraceno, Jeppe Hein och Kimsooja som skapat fantastiska underjordiska upplevelser och jag ser verkligen fram emot att se hur Steensen väljer att fylla den unika platsen.
Köpenhamns två mindre kända konstpärlor
I varsin utkant av Köpenhamn ligger två fantastiska muséer, var och en vackert belägen och med uppseendeväckande arkitektur av världsklass samt omgiven av en spännande skulpturpark. Ordrupgaard är en fantastiskt inspirerande favorit som gömmer sig bland lövträden i norra Köpenhamns mest välbeställda gräddhylla till villaområde, granne med stjärnarkitekten Arne Jacobsens första egenritade bostad. Förutom ett vackert konstsamlarhem och den berömda paviljongen signerad självaste Zaha Hadid finns här en fantastisk samling av franska impressionister i Snöhettas underjordiska flygel. Som bonus kan vi hälsa på i danska möbeldesignern Finn Juhls snygga hem, något jag aldrig missar när jag besöker Ordrupgaard. Vårens särutställning bjuder på drömmar, sensualism och mystik i symbolismens fotspår vid förra sekelskiftet.
I Zaha Hadids vackra paviljong kan man ta sig en fika. Foto Anders Sune Berg
I de södra förorterna till Köpenhamn ligger den oväntade Arken som ett tjusigt strandat skepp längst ute vid havsbandet. Här är fokus på det allra senaste inom samtidskonst och i år är det danska stjärnskottet Frederik Næblerød som får ta plats. Han har på kort tid gjort stor succé i Danmark med sin råa, energiska och lekfulla stil. Han arbetar både i keramik och brons, med måleri och teckning och bjuder in till en spontan, humoristisk och absurd värld. Frederik Næblerød blev rikskändis och vann danskarnas hjärta när han deltog i ett populärt konstprogram på dansk television. Nu har han åter synts på TV med en hel serie som porträtterar den hyperaktive konstnären och hans dröm om att bli en av Danmarks största.
Frederik Næblerøds oljemålning Pedigree. Foto: Fredrik Clement
Arkitektur och opera i världsklass
Det ska, som alltid, bli underbart att återse Köpenhamn med sin spännande, innovativa arkitektur och sitt vibrerande stadsliv. Vårens operabesök på Köpenhamns mäktiga operahus, ritat av Henning Larsen, ser riktigt lovande ut med den kritikerrosade versionen av Barberaren i Sevilla. Rossinis komiska klassiker kommer i ny, filmisk tappning inspirerad av stumfilmens slapstikhumor och höga tempo, ett grepp signerat den prisbelönte danska regissören Martin Lyngbo. Vi får njuta av en visuell och spännande berättelse om kärlek och medmänsklighet i en tid full av tyranni. "Barberaren" bjuder såklart även på kända arior och Rossinis medryckande musik framförd av världens äldsta orkester, Det Kongelige Kapell, som har anor tillbaka till 1400-talet. Uppsättningen har lovordats när den gick upp första gången 2018 och dansk press skrev bland annat att "idén att översätta Rossinis komiska opera Barberaren från Sevilla till en stumfilm är närmast genial.". Hoppas vi ses i Köpenhamn!
Rossinis klassiker "Barberaren i Sevilla" på Köpenhamns fantastiska operahus. Foto: Miklos Szabo